Mekkora Budapest vonzáskörzete?

Egy adott helyszín vagy terület elérhetősége meghatározó jelentőségű annak fejlődésében. Az elérési idő alapú vonzáskörzet meghatározás egyre több szakterületen része a döntéshozatali folyamatoknak.

Pesti oldal böngészhető térkép itt érhető el »        Budai oldal böngészhető térképe itt érhető el »

Budapest 60 perces elérési zónája
Budapest 60 perces elérési zónája

Mennyi embert érek el?

Ez a kérdés sokszor felmerül egy hálózatoptimalizálási, lefedettség-elemzési, vagy ellátási körzet meghatározási folyamat során. Ahhoz hogy ezt meg tudjuk mondani először tudnunk kell, hogy adott időn belül ténylegesen meddig juthatunk el egy adott pontból, és utána lehet meghatározni pl. a lefedett területre eső népességet és egyéb vizsgálati paramétert (vásárlóerő, POI sűrűség, konkurencia arány).

Településen belül az elemzés tovább finomítható a megfelelő adatbázisok rendelkezésre állása esetén. Közúti közlekedés szempontjából meghatározó az időpont és az útirány is. Nem mindegy, hogy a reggeli csúcsban akarunk bejutni a városba, vagy egy hétvégi rendezvényre, ugyanez igaz visszafelé is, reggel kifele a városból jobban lehet közlekedni, mint a centrum felé…

Budapestről mi érhető el egy órán belül a délutáni csúcsban?

A valós idejű forgalmi adatokat – délutáni csúcsforgalom ideje – figyelembe véve vizsgáltuk meg, hogy Budapest egy-egy szabadon választott kiindulási pontjáról (nagy kórházak) – mely települések azok, melyek egy órán belül elérhetők, illetve hogy ezek köre hogyan változik a különböző kiindulási pontokról. (A budai és a pesti oldal eredményeit külön térkép tartalmazza.)

Pesti oldal böngészhető térkép itt érhető el »        Budai oldal böngészhető térképe itt érhető el »

A térképekről jól látszik, hogy a gyorsforgalmi úthálózat jelentősen megnöveli az elérhető települések körét, de ebben az esetben is meghatározó a legközelebbi lehajtó közelsége.

Úthálózati sajátosságok hatása

10 perces elérési zónákat vizsgálva szépen kirajzolódik a pesti és a budai oldal különbsége az elérhetőség tekintetében. Az egyes kiindulási helyszínek térképei között váltva látszanak Budapest belső úthálózatából adódó elérhetőségi jellegzetességek is – Kiskörút, Nagykörút szerepe a pesti oldalon, ennek hiánya a budai oldalon.

Pesti oldal böngészhető térkép itt érhető el »        Budai oldal böngészhető térképe itt érhető el »

Elemzési lehetőségek

Az AntaresZones szolgáltatás használatával bármely tetszőlegesen választott budapesti vagy vidéki helyszínhez meghatározható annak autós, elérési időn alapuló vonzáskörzete. A vonzáskörzet lehatárolását követően bármilyen helyhez köthető adatokon alapuló elemzés elvégezhető.

Kérdezze munkatársainkat »