SwiftRoutes – Gyakran ismételt kérdések

Mik a telephelyek?
Mik a kiszállítók?
Miért kell a kiszállítóknak jelszót adni?
Csak egy vagy több járműre is tervezhetek egyszerre?
Mik a célcímek?
Hány címre tervezhetek egyszerre?
Mik a projektek?
Mik a túrák?
Mit jelent a geokódolás?
Miért kellenek pontos címek a helyes navigációhoz?
Lehet gyalogos vagy kerékpáros módban is tervezni?


Mik a telephelyek?
A SwiftRoutes szolgáltatásban telephelyek azok a kiindulási címek:

 • ahova a kiszállítók hozzárendelhetők,
 • ahonnan a projekten belül az útvonaltervezések indulnak,
 • ahova a kiszállítók visszatérnek (választható tervezési paraméter).

A telephelyek tömeges importálással vihetők fel a SwiftRoutes rendszerébe kötött formátumú xls, xlsx vagy csv állományból. A telephelyeket elég egyszer felvinni, később szabadon rendelhetők projektekhez.


Mik a kiszállítók?
A SwiftRoutes szolgáltatásban kiszállítók azok a járművek:

 • amelyek telephelyekhez rendelhetők,
 • amelyek az optimalizált útvonalakat bejárják,
 • az androidos navigációs szolgáltatásban ők léphetnek be és láthatják a számukra letervezett túrákat.

A kiszállítók egyedileg hozhatók létre a SwiftRoutes rendszerében. A kiszállítókat elég egyszer felvenni, később szabadon rendelhetők projektekhez.


Miért kell a kiszállítóknak jelszót adni?
A kiszállítókhoz rendelt felhasználónév és jelszó segítségével tud a kiszállító belépni az Androidos navigációs alkalmazásba, hogy megnézhesse a számára létrehozott túrákat, kiválaszthasson egyet, megnézhesse a túrához tartozó bejárandó célcímeket, és közvetlen navigációt indíthasson azokhoz.


Csak egy, vagy több járműre is tervezhetek egyszerre?
Az útvonal-optimalizáló szolgáltatás lehetővé teszi egy vagy több telephelyről indítva egy vagy több jármű között a célcímek egyidejű kiosztását.
Az optimalizálás során a bejáráshoz szükséges időt veszi figyelembe a rendszer, valamint a tervezés során az egyes címeken eltöltendő idő hosszát. Nem veszi figyelembe az egy nap maximálisan bejárható címek számát, az összes beadott célcímet kiosztja a projektbe bevont telephelyekről induló kiszállítók között.


Mik a célcímek?
A SwiftRoutes szolgáltatásban célcímek azok a helyszínek:

 • amelyeket a kiszállítók egy projekt során a választott telephelyekről bejárnak,
 • minden projekthez új célcímlista rendelhető,
 • egy projekten belül a célcímek – a választott telephelyek és kiszállítók számától függően – túrákba rendezettek.

A célcímek egy-egy projekten belül tömeges importálással vihetők fel a SwiftRoutes rendszerébe kötött formátumú xls, xlsx vagy csv állományból.


Hány címre tervezhetek egyszerre?
Az egy projekten belül megadott célcímek száma nem korlátozott, de az optimalizálás futási ideje függ a projekthez választott telephelyek és kiszállítók, valamint az összes bejárandó célcím számától is.


Mik a projektek?
A SwiftRoutes szolgáltatásban egy projektben lehet egy konkrét útvonal-optimalizálási feladatot végrehajtani:

 • a tervezési paraméterek megadásával,
 • a telephelyek és kiszállítók összerendelésével,
 • a projekthez tartozó bejárandó célcímek importálásával és geokódolásával,
 • majd a célcímek kiszállítókhoz rendelésével egyedi túrák keretében.

A projektek mentésre kerülnek, törlésükig a projekthez tartozó túrák láthatók, adatlapjuk visszakérhető. Az Androidos navigációs szolgáltatásba bejelentkező kiszállító a túráit és a túrához tartozó célcímeit láthatja, azokra közvetlen navigációt indíthat.


Mik a túrák?
A SwiftRoutes szolgáltatásban egy-egy projekt keretében jönnek létre a túrák.  A túrák tulajdonképpen egy kiszállítóhoz, egy projekten belül – az optimalizálás eredményeként – hozzárendelt bejárandó célcím lista. Ezeket a túrákat látja az Androidos navigációs alkalmazásba belépő kiszállító is.


Mit jelent a geokódolás?
Ahhoz hogy egy címhez pl. el tudjunk navigálni szükségünk van a térképi helyére, térbeli koordinátáira. Az a folyamat, amely különböző referencia adatbázisok használatával összeköti a postai cím adatait – településnév, utcanév s típus, házszám – a térképi hely adataival geokódolásnak hívjuk.


Miért kellenek pontos címek a helyes navigációhoz?
Minél pontosabb egy cím, a referencia adatbázis használatával annál pontosabban tudjuk meghatározni a tárbeli helyet. Ha pl. csak település nevet adunk meg, ott a találat egy poligon középpontja lesz, egy utca esetén egy vonalszakasz eleje vagy vége, míg házszám esetén egy vonalszakasz egy pontja, vagy egy beszúrási pont (a referencia adatbázis felépítése alapján), tehát egyre közelebb jutunk a valós célponthoz.


Lehet gyalogos vagy kerékpáros módban is tervezni?
Jelenleg nem, a szolgáltatás autós módra optimalizált. A jármű paramétereinek módosítására van lehetőség, hogy az útvonal tervezés-optimalizálás figyelembe vegye a súly és méretkorlátozásokat.